Column: Freelance werk het makkelijkste werk?

Freelance werk het makkelijkste werk

Werk jij freelance? Wat chill! Dan heb je vast elke dag genoeg tijd om af te spreken. Lunch hier, koffietje daar. Oh en dan kun je mooi tussen al je thee-dates door wel even de was ophangen en boodschappen doen. Wil je dan gelijk even kijken wanneer je volgende week kunt afspreken? Huh, in het weekend? Nee joh, gewoon doordeweeks. Je werkt toch voor jezelf. Als je dan je klus niet af kunt maken – want druk druk druk met het onderhouden van contacten – maakt dat toch niks uit. Tik je vanavond gewoon iets langer door.

Freelancers hebben ‘geen echt werk’, maar zijn vrij, blij en hebben zeeën van tijd. Dat is wat veel mensen denken. Stiekem dacht ik dat zelf ook voordat ik aan deze droombaan met alle tijd van de wereld begon. Niets is minder waar. Het is verdomd lastig om niet in het weekend door te werken, omdat je doordeweeks te weinig hebt gedaan. Iets met te veel afspraken en te lang uitslapen. Het is bijzonder moeilijk om discipline op te brengen, vooral voor opdrachten die je voor jezelf moet maken. Waar ik mijn eigen opdrachtgever ben, wachten de taken vaak het langst.

‘Jouw baan is echt zo heerlijk; geen stress, geen baas en alle tijd!’ Freelancers worden vaak gezien als mensen met een relaxt leventje en heel veel tijd. In werkelijkheid ben ik erachter gekomen dat het verdomd hard werken is om diverse opdrachtgevers te hebben, klanten te onderhouden en je tijd goed in te delen.

Discipline. Doorzettingsvermogen. Ritme. Drie belangrijke pijlers die je elke dag nodig hebt. Ook voor een baas natuurlijk, maar daar houdt iemand dat daadwerkelijk nauwlettend in de gaten. Hoe vaak ik wel niet heb gehoord dat het oh zo chill is om zelf je tijd in te delen en altijd maar te kunnen. Aan de ene kant klopt dat wel. Want, als ik een belangrijke afspraak heb om 14.00 uur ’s middags (zoals 3 keer per maand naar de endodontoloog) hoef ik daar geen halve dag voor op te nemen. Dat moet in loondiensten wel. Anderzijds vinden veel mensen het vanzelfsprekend als ik op hun doorbetaalde vakantiedag ook vakantie kom vieren in Zandvoort.

Natuurlijk ben ik zelf mijn eigen grootste vijand. Vooral als ik mezelf weer hoor opperen om gezellig om half 4 al te meeten. En dat gebeurt vaker dan één keer per week. Tegelijkertijd krijg ik het op zo’n moment Spanisch benauwd van de wetenschap dat ik helemaal geen tijd heb om zo vaak te shoppen onder werktijd. Misschien moet ik me er bewuster van zijn dat het bij een baas ook iet wat gek is als je om 15.00 uur je spullen pakt en roept: “joé tot morgen, het is lekker weer en ik ga winkelen!”

Ik heb de ruggengraat van een slak (juist, geen), dus een paar uurtjes afspreken is zo ingepland. Maar ik ga mijn freelance-leven beteren. Afspreken doe ik alleen als ik ál mijn werk voor die dag af heb of in case of emergency: een verjaardag of héél mooi weer. Laat het nou net deze week 26 graden worden…

Kim

Hoi! Ik ben Citystyleguide.nl begonnen omdat ik de leukste adressen om te eten, drinken, winkelen en slapen voor jouw stedentrip met je wil delen. Dan hoef je zelf geen uren te zoeken: win-win! Ook geef ik handige reistips, schrijf ik columns én vertelt iedere woensdag een inspirerend persoon over zijn of haar favoriete hotspots. Enjoy!

1 reactie

Leave a Reply

Over City Style Guide

Geen geijkte adressen en toeristische trekpleisters op CityStyleGuide, maar verborgen boetiekjes en lokale restaurants. Ook hotspots, handige reistips, travel essentials en inspirerende interviews met frequent flyers ontbreken niet. Op CityStyleGuide zie je in één oogopslag over welk land een artikel gaat, zoek je eenvoudig naar de hidden gems voor jouw stedentrip en lees je iedere woensdag over de acht favoriete hotspots van een inspirerend persoon. Van Amsterdam tot Tokio.

Latest Posts
Nieuwsbrief