Column: Haat-liefdeverhouding met Instagram

Column Kim CityStyleGuide

Like, volg, like, like, like, volg. Twee volgers meer, drie volgers minder. Vermoeiend, dat kan Instagram zijn. Want, wie een ‘travelblogger’ wil zijn, moet een mooie feed hebben. En heb je net je feed een beetje voor elkaar, gaat Instagram weer een geintje uithalen. Want, waren het eerst altijd drie foto’s naast elkaar, nu worden dat er waarschijnlijk vier. Een beetje gekkig wel, want dat houdt in dat de foto’s minder groot in beeld komen. Op je scherm dus. En laat het nou net zijn waar Instagram om draait: de foto’s.

Algoritme Instagram

Ook is het algoritme van Instagram veranderd: je krijgt de foto’s van de mensen die je volgt niet meer in chronologische volgorde te zien. Mijn volgers volgen natuurlijk ook talloze andere accounts en van al die accounts krijgen ze de foto’s te zien waarvan Instagram ze als meest waardevol acht. De meest waardevolle foto’s komen dus bovenaan te staan. Grote kans dat de foto van een stapel banana pancakes in een hippe hotspot niet meer dan 80 likes krijgt. Terwijl ik er zo m’n best op heb gedaan: goede fotohoek zoeken (hangend boven m’n bord met eten), er op los bewerken met de app vsco, toepasselijke hashtags gebruiken en dan ook nog eens op het juiste moment posten.

Vooral gaan staan in een restaurant om een foto van het eten te maken, voelt vaak lichtelijk gênant. Terwijl ik nog net niet op een stoel ga staan, roep ik: ‘En ik schaam me er niet eens voor, hoor!’ Of ik dat meen? Mwah. Natuurlijk wil ik graag mooie foto’s posten en is het leuk om mijn volgers te laten zien wat ze waar kunnen eten. Dat moet natuurlijk zo goed mogelijk vastgelegd worden. Maar ook ik eet liever geen koude pannenkoek. Als je dan veel likes ‘krijgt’ dan voelt dat toch goed.

Insta moe

Toch kan ik me goed voorstellen dat veel mensen ‘Insta-moe’ zijn. Je moet je er altijd van je beste kant laten zien, ook al heb je een kutdag. Post je een paar dagen niets? Dan zijn je ‘trouwe’ volgers als sneeuw voor de zon verdwenen. Gebruik je niet bij elke foto hetzelfde filter? Dan is er geen samenhang.

Als ik hoor dat (veelal) bloggers of influencers (vreselijk woord) volgers kopen, dan word ik een beetje boos. Evenals wanneer ze ‘bots’ inschakelen om reacties achter te laten bij anderen om gezien te worden. En waarom? Om meer volgers te krijgen en zo het geld te verdienen dat je aan de robots hebt uitgegeven? Stom. Heel stom.

Ik blijf lekker door Instagrammen. Want net als met alles: als je er tijd in steekt dan groeit het. En groei is leuk. Hoewel CityStyleGuide nu 2.100 volgers heeft, lijkt 5.000 mij toch een nóg mooier aantal. En daarna 10.000… en dan 30.000.. en dan… Zou ik ooit tevreden zijn? Of blijft het verlangen naar goei? Is dat wat social media met je doet? Het verlangen naar steeds meer likes en volgers? We’ll see!

Psst… Volg jij CityStyleGuide al op Instagram? Zou ik natuurlijk superleuk vinden!

Let’s get social!

Volg je CityStyleGuide al op Instagram Stories, Instagram en Facebook? Ik zie je daar!

Kim

Hoi! Ik ben Citystyleguide.nl begonnen omdat ik de leukste adressen om te eten, drinken, winkelen en slapen voor jouw stedentrip met je wil delen. Dan hoef je zelf geen uren te zoeken: win-win! Ook geef ik handige reistips, schrijf ik columns én vertelt iedere woensdag een inspirerend persoon over zijn of haar favoriete hotspots. Enjoy!

1 reactie

    Leave a Reply

    Over City Style Guide

    Geen geijkte adressen en toeristische trekpleisters op CityStyleGuide, maar verborgen boetiekjes en lokale restaurants. Ook hotspots, handige reistips, travel essentials en inspirerende interviews met frequent flyers ontbreken niet. Op CityStyleGuide zie je in één oogopslag over welk land een artikel gaat, zoek je eenvoudig naar de hidden gems voor jouw stedentrip en lees je iedere woensdag over de acht favoriete hotspots van een inspirerend persoon. Van Amsterdam tot Tokio.

    Latest Posts
    Nieuwsbrief