Column: Mijn digital detox

Digital detox voor glamping tent Slovenië

Tijdens mijn vakantie in Kroatië en Slovenië hield ik een digital detox en het was heerlijk. Twee weken lang zat ik niet op WhatsApp en was ik niet continu bezig met social media. Ik had niet gedacht dat ik het ooit zou zeggen, maar ik kan het iedereen aanraden!

Digital detox

Huh? Bestaan er mensen zonder WhatsApp? Is het mogelijk om je Facebook te verwijderen? En zijn er mensen die niet elk uur Instagram checken? Kennelijk wel. De vrijheid krijgen ze er gratis bij. De vakantie begon in Ljubljana, waar ik nog wel deelnam in het online leven. Voor dag 3 (tot 5) stond glamping Chateau Ramšak op de planning en daar wilde ik geen kostbare vakantietijd verspillen aan WhatsApp en social media. Tijd voor een digital detox! WiFi uit (anders krijg je automatisch berichten binnen) en mobiele data uit voor WhatsApp, Facebook en Instagram.

Het voelde gelijk als een opluchting. Als je niks leest, hoef je ook nergens op te reageren. Niks geen rode bolletjes die je triggeren om direct te controleren of je niks ‘belangrijks’ gemist hebt. Toch is het ook wel even wennen, zo ‘zonder telefoon’. Even snel iets opzoeken mocht ik wel van mezelf, ik moest tenslotte toch weten wat de openingstijden van leuke restaurants waren en hoe het weer op de volgende bestemming was.

Na de glamping – ook een dikke vette aanrader! – was het tijd voor de volgende plekken. Onder andere Rijeka, Zagreb en de Plitvicemeren in Kroatië. Ondertussen merkte ik wel dat ik meer ging communiceren onder foto’s in het gedeelde family fotoalbum in de iCloud. Na een week digital detox heb ik Facebook een keer geopend. Nadat ik dat een keer gedaan had, volgde al snel Instagram. Af en toe ‘unlockte’ ik deze apps zodat ik even kon kijken. Wel zette ik ze daarna snel weer uit. WhatsApp bleef echter lekker uit. En echt, wat heb je veel tijd over als je niet zo veel uur op je telefoon spendeert. Je hebt het vaak zelf niet eens door, maar ongemerkt tikken er heel wat minuten voorbij terwijl je door de strandfoto’s van vrienden en feestjes van collega’s scrolt. En dat terwijl je eigen vakantie bijna aan je voorbij gaat. 

Die twee weken moést ik volhouden en… het is gelukt! Twee weken een WhatsApp detox. Dat is best lang als je je bedenkt hoé vaak je per dag automatisch de groene app opent. De schade viel mee. Zo’n 530 gemiste berichtjes en niks waar ik direct op had moeten reageren. Al direct merkte ik hoe snel je weer automatisch steeds op je telefoon kijkt om Facebook, Instagram en WhatsApp te checken. Zelfs als je over straat loopt.

Toch voelde deze digital detox zo goed dat ik van plan was om elke week één dag in ieder geval WhatsApp, Facebook en Instagram uit te zetten. Ik ben nu 4,5 week terug en het is me welgeteld nul keer gelukt. Snel maar weer op stedentrip dus om nog een digital detox te houden!

Beeld: CityStyleGuide

Lees ook mijn column: out of office.

Deel deze foto op Pinterest.

Digital detox

Kim

Hoi! Ik ben Citystyleguide.nl begonnen omdat ik de leukste adressen om te eten, drinken, winkelen en slapen voor jouw stedentrip met je wil delen. Dan hoef je zelf geen uren te zoeken: win-win! Ook geef ik handige reistips, schrijf ik columns én vertelt iedere woensdag een inspirerend persoon over zijn of haar favoriete hotspots. Enjoy!

Nog geen reacties

Leave a Reply

Over City Style Guide

Geen geijkte adressen en toeristische trekpleisters op CityStyleGuide, maar verborgen boetiekjes en lokale restaurants. Ook hotspots, handige reistips, travel essentials en inspirerende interviews met frequent flyers ontbreken niet. Op CityStyleGuide zie je in één oogopslag over welk land een artikel gaat, zoek je eenvoudig naar de hidden gems voor jouw stedentrip en lees je iedere woensdag over de acht favoriete hotspots van een inspirerend persoon. Van Amsterdam tot Tokio.

Latest Posts
Nieuwsbrief