Column: Vliegangst

Column: Vliegangst bang om te vliegen

Bang om te vliegen. Echt, ik wou dat het anders was. Dat ik net als de meeste mensen zorgeloos het vliegtuig in stap, zoals in een bus of auto. Terwijl daar veel meer ongelukken mee gebeuren. Ja, ja. Ik weet het. Dat zegt namelijk iedereen als ze horen dat je vliegen niet bepaald fijn vindt. Niet dat ik niet ga hoor, zó erg is het ook weer niet. Maar er hoeft maar één iemand iéts te lang op de wc te blijven hangen en m’n hoofd maakt overuren terwijl ik strak naar de toiletdeur blijf kijken. Kom. Er. Uit! Het liefst controleer ik daarna even de ruimte, of hij (of zij) geen bom heeft achtergelaten. Idioot om dan te gaan kijken als je dat denkt, maar goed. Mensen die zich verdacht gedragen, turbulentie en stoellampjes die plotseling aangaan, net als ik weer durf te ademen.

Het boeken van een vliegticket is zo gepiept, op dat moment sta ik nog niet (te lang) stil bij het instappen in het vliegende monster. Je hebt trouwens vliegende monsters die iets minder eng zijn, zo zit ik iets relaxter in een KLM-toestel dan een van Ryanair, daar ben ik ooit bijna uitgestuiterd tijdens iets te heftige turbulentie. Iemand naast me deed schietgebedjes. Niet heel geruststellend.

Zodra de datum van mijn stedentrip dichterbij komt, wordt mijn angst groter. Ik app een vriendin die stewardess is (bij de blauwwitte, minder enge maatschappij) en ze stelt voor dat ik eens met haar mee moet gaan. Kijken in de cockpit, dan kom je er wel overheen. Vrijwillig toekijken hoe de piloten mijn leven in hun handen hebben zeker. Ondertussen lees ik voor de zoveelste keer dat thuis blijven gevaarlijker is. Er is een veel grotere kans dood te gaan terwijl je gewoon stilzit in je eigen huis, dan in een vliegtuig onderweg naar de andere kant van de wereld. Heeft zeker iemand zonder vliegangst opgeschreven. Ik check wat de beste stoelen zijn, waar heb ik de minste last van turbulentie? Schijnt voorin te zijn. Is in ieder geval één bijna doodsoorzaak uitgesloten.

Onderweg naar Schiphol vraag ik me af waarom ik per se naar Shanghai wilde en niet gewoon met de auto naar Friesland kon tuffen. Is toch óók hartstikke anders dan de Amsterdamse grachten. In de rij bij de gate krijg ik het Spaans benauwd. Waarom hebben we vertraging? Het toestel is vast stuk. Waarom wil iedereen tegelijk naar binnen? Waarom wil ik al naar binnen? Alsof het daar zo leuk is. Misschien moet ik toch eens met die vriendin mee. Als ik nog mag.

Beeld: CityStyleGuide

Kim

Hoi! Ik ben Citystyleguide.nl begonnen omdat ik de leukste adressen om te eten, drinken, winkelen en slapen voor jouw stedentrip met je wil delen. Dan hoef je zelf geen uren te zoeken: win-win! Ook geef ik handige reistips, schrijf ik columns én vertelt iedere woensdag een inspirerend persoon over zijn of haar favoriete hotspots. Enjoy!

1 reactie

    Leave a Reply

    Over City Style Guide

    Geen geijkte adressen en toeristische trekpleisters op CityStyleGuide, maar verborgen boetiekjes en lokale restaurants. Ook hotspots, handige reistips, travel essentials en inspirerende interviews met frequent flyers ontbreken niet. Op CityStyleGuide zie je in één oogopslag over welk land een artikel gaat, zoek je eenvoudig naar de hidden gems voor jouw stedentrip en lees je iedere woensdag over de acht favoriete hotspots van een inspirerend persoon. Van Amsterdam tot Tokio.

    Latest Posts
    Nieuwsbrief