Loved by locals: in Rome

Loved by locals: Tessa Vrijmoed in Rome.jpg

Rome is een prachtige stad en ideaal voor stedentrip naar Italië. Hoe leuk is het om dan ook nog eens onontdekte plekjes te bezoeken? Tessa Vrijmoed vertelt in de Loved by locals van deze maand over haar liefde voor Rome én over de plekken waar ze zelf als local graag komt.

Na de studie Klassieke Talen in Amsterdam begon Tessa te werken als docente Latijn en Grieks. Ze deed het werk met veel plezier, maar was nog maar 25 jaar en vroeg zichzelf af of dit het leven is. “Ik had het gevoel dat ik nog niet toe was aan een volwassen baan, dat ik iets geks wilde doen, om zelf, net als mijn leerlingen, bij te leren. Ik nam ontslag, schreef me uit bij de gemeente en ging naar Rome. Natuurlijk Rome, want dat was dé stad bij uitstek die me aantrok als classica. Ik vertelde familie en vrienden dat ik voor een jaar weg zou gaan: maar na acht jaar zit ik er nog steeds en ben ik nog steeds allesbehalve uitgekeken op de stad!”

Tips locals Rome
Rome

In Rome heeft Tessa verschillende baantjes in diverse vakgebieden gehad. De uitdaging vond ze geweldig. Op dit moment werkt ze bij het secretariaat van het Koninklijk Nederlands Instituut Rome (KNIR), waar Nederlandse studenten en professoren onderzoek doen op de terreinen archeologie, oude geschiedenis, kunstgeschiedenis en Klassieke Talen. “Een inspirerende omgeving op een prachtige locatie, middenin Villa Borghese. Daarnaast ben ik vaste auteur voor reisgids time to momo Rome (voorheen 100{8b2d2b7742d064625dd675e455205c9f94af408606bf9775a4446b3a4a957abe} Rome), schrijf ik columns voor mijn eigen website en ben ik oprichtster en auteur van Facebook-nieuwsplatform Beyond the Colosseum.”

Loved by locals: in Rome

De favoriete plekken die je tijdens je citytrip, naar het motto van Tessa, ‘het Colosseum voorbij’ brengen.

Leuke wijk: Testaccio

Loved by locals: Piramide TestaccioTestaccio is een arbeiderswijk waar nog niet zoveel toeristen komen. Je vindt er discotheken en restaurants en aan de rand staat een Romeinse piramide van 2000 jaar oud. De Monte Testaccio is opgebouwd uit potscherven van amforen die in de Oudheid na gebruik kapot werden gemaakt en op een hoop gegooid. Ik vind het heerlijk om in deze woonbuurt rond te lopen. Bijvoorbeeld langs het voormalige slachthuis, de Mattatoio. De arbeiders werden er naast hun loon vaak uitbetaald met de stukken vlees die niemand wilde, zoals de organen, kop en staart.

Door dit restvlees ontstonden typisch Romeinse gerechten als coda alla vaccinara (gestoofde ossenstaart). Dit en vele andere gerechten kun je naar hartenlust eten in de authentieke restaurants hier in de buurt. Tegenwoordig vind je in een deel van het slachthuis een modern museum en worden er op het terrein festivals gehouden.
In Testaccio vind je simpele pizzeria’s met nuchter personeel, zoals Da Remo en Pizzeria Nuovo Mondo. Kijk ook even naar de gigantische muurschildering in Via Galvani van de mythologische wolvin die Romulus en Remus voedde en sla de markt niet over. En geniet gewoonweg van de eenvoudige sfeer van koffiebars, supermarkten en parkjes die je in een woonwijk kunt verwachten.”

Nachtleven: de wijk rondom Ponte Milvio

Loved by locals: Rome Ponte Milvio“De wijk rondom de Ponte Milvio is hét centrum van het nachtleven van Noord-Rome. Vol clubs, cafés en restaurants. Langs de Tiber (Lungotevere) wemelt het van de fietsers, hardlopers en skateboarders. Het is de ideale plek om uit te waaien en de stad van een andere hoek te bekijken. Tweemaal per maand komen honderden kooplui uit centraal-Italië met hun waar naar de Mercatino di Ponte Milvio.

Op loopafstand bevindt zich ook het Foro Italico, een wijds sportcomplex dat in 1932 ingewijd werd door Mussolini. Het terrein is gedecoreerd met marmeren beelden die geschonken zijn door de gemeentes van verschillende Italiaanse provincies. Langs de ‘Walk of Fame’ kun je de namen lezen van honderd beroemde Italiaanse ex-atleten. Dit is ook dé locatie waar je heengaat om een voetbalwedstrijd van AS Roma of SS Lazio te bekijken, in het grote stadion.

Lekker onder de Romeinen opgaan vind ik een van de leukste dingen die er zijn. Dat kan goed in de zomer bij het kioskje langs de brug, waar staand of hangend aan de rand mojito’s en schaafijs met fruitsmaak (grattachecche) worden gedronken. Op het plein vóór de brug en in de straten eromheen wemelt het van de restaurants, eenvoudige (Il Quinto Quarto, Roma Beer Company) en wat sjiekere (MET restaurant of Voy).

Cultuur snuiven: Sint-Paulus buiten de muren

Loved by locals: Rome Bailica di San Paolo Fuori le Mura“De Basilica di San Paolo Fuori le Mura is heel indrukwekkend: een stuk kaler qua inrichting vergeleken met de andere pauselijke basilieken, maar zeer mooi. Een bezoek aan deze kerk is zeker aan te raden, ook omdat de buurt eromheen niet toeristisch is en dus puur. Je kunt lekker picknicken in het driehoekige park dat eraan grenst.

Hotspots

De Via Ostiense, de straat die vanuit Rome naar de havenstad Ostia voert, leidt tot de kerk. Om en nabij deze lange straat zijn een boel leuke eetgelegenheden te vinden. Zoals bistro Verde Pistacchio met biologische producten uit de regio, nachtclub Vinile, of het fameuze restaurant Al Biondo Tevere: ‘aan de blonde Tiber’.

Je eet er langs een van de mooiste stukken van de rivier. Er is hier zoveel bebossing, dat je het water amper kunt zien. Je voelt de aanwezigheid echter aan de klamme, haast tropische vochtigheid. Tot slot is deze wijk de locatie van de faculteiten Rechten en Economie van de Università Roma Tre. Ze maken deel uit van een van de drie openbare universiteiten van Rome. Als je zin hebt, kun je even het terrein oplopen en een kop koffie in de bar halen. Dan kun je na afloop met recht zeggen dat je je op en top ondergedompeld hebt in het Romeinse leven!”

Beeld: foto van Tessa door Mariëlle van der Marel, foto van het Colosseum door CityStyleGuide en de rest van de foto’s door Tessa zelf

Kim

Hoi! Ik ben Citystyleguide.nl begonnen omdat ik de leukste adressen om te eten, drinken, winkelen en slapen voor jouw stedentrip met je wil delen. Dan hoef je zelf geen uren te zoeken: win-win! Ook geef ik handige reistips, schrijf ik columns én vertelt iedere woensdag een inspirerend persoon over zijn of haar favoriete hotspots. Enjoy!

5 reacties

    Leave a Reply