Magisch Maastricht: voor een betoverende stedentrip

Magisch Maastricht

De lichtjes van de lichtroute verwelkomen je in Maastricht en leiden je naar het fonkelende Vrijthof, waar tijdens Magisch Maastricht een gezellige kerstmarkt is. Vanuit het reuzenrad heb je prachtig zicht over de stad, op de schaatsbaan maak je pirouettes op kerstmuziek en in de winterlounge drink je glühwein om weer even op te warmen.

Magisch Maastricht

De hele maand december staat de Limburgse stad in het teken van Magisch Maastricht. Tijdens dit evenement is het in de stad nóg gezelliger dan anders doordat Maastricht vol hangt met kerstversiering, lichtjes en natuurlijk door de kerstmarkt op het Vrijthof. Wij gingen op stedentrip naar Maastricht om al dit moois te kunnen beleven.

Magisch Maastricht

Er is in december een speciale lichtroute die je op eigen houtje kunt lopen. De Magische Lichtroute  begint en eindigt bij het station en is – net als de rest van Magisch Maastricht – tot en met 1 januari 2018 te bewonderen. Via Magischmaastricht.nl kun je de route gratis downloaden. Als je in het donker in de stad aankomt, kom je dus al direct in de kerststemming!

Wij kwamen afgelopen donderdagochtend aan en bleven een nachtje slapen bij Bakker & Bed van bakkerij de Bisschopsmolen. Ga jij op één dag heen en weer naar Maastricht? Check dan even de Spoordeelwinkel.nl, daar koop je voor 19 euro een dagretour inclusief koffie en Limburgse vlaai op de kerstmarkt. Yum!

Magisch Maastricht
Rondleidingen

Wil je tijdens je citytrip de stad eens op een andere manier zien? Boek dan een rondleiding! De gidsen van Visit Maastricht bieden een hele hoop rondleidingen aan, al dan niet met een privé gids. Wij deden de stadswandelingHidden Places, Secret Spaces. Een aanrader als je van urban exploring houdt, een Instagrammer of fotograaf bent of het gewoon leuk vindt om de industrialisatie, oude kloosters (met nieuwe bestemmingen), arbeidersbuurten en hotspots te ontdekken.

Magisch Maastricht

Zo spotten wij de hotspot De Brandweerkantine (Capucijnenstraat 21) – Maastrichtenaren noemen het gewoon ‘de brandweer’ – in een oude brandweerkazerne. Hier kun je van ontbijt tot diner iets eten en drinken en je kunt er aan een van de tafels een paar uur werken. Ook liet gids Lianne ons De Sphinx (aardewerkfabriek) zien, waar nu The Student Hotel (Sphinxcour 9A) zit.

Magisch Maastricht

De vloer en pilaren hebben ze zo laten staan en overal zie je sanitair details, zoals toiletpotten en wasbakken. Daarna liepen we langs filmhuis Lumière aan de binnenhaven, waar je niet alleen een filmpje kunt pakken maar ook een drankje kunt doen. De rondleiding gaat ook langs de vele kloosters die de stad rijk is, waarvan veel een nieuwe bestemming hebben gekregen. Denk aan een restaurant en aan een hotel. Na de citytour dronken we nog wat bij biercafé De Gouverneur (Boschstraat 105a), waar ze een ontelbaar aantal bier hebben.

Magisch Maastricht
Schaatsen op het Vrijthof

Na nog meer hotspots ontdekt te hebben in Maastricht (daarover in een ander artikel meer), zijn we wat gaan eten en hebben we de Magische Lichtroute gelopen. De mooie kerstversiering siert de hele stad en met name het Vrijthof fonkelt. Je kunt hier een paar rondjes in het reuzenrad (deden wij overdag voor het beste uitzicht), een winterse snack halen bij een van de vele chalets en lekker ronddwalen over de kerstmarkt.

Magisch Maastricht

Tip: ga ’s avonds schaatsen op de schaatsbaan voor de nodige winterpret. Overdag zijn er veel kinderen, ’s avonds is er hardere muziek en heb je wat meer ruimte voor je schaatskunsten. Natuurlijk konden wij niet weggaan zonder een glühwein (of twee) gedronken te hebben in de winterlounge.

Magisch Maastricht
Slapen bij Bakker & Bed

Van al dat schaatsen word je moe en daarom was het extra fijn dat we bij Bakker & Bed (Stenenbrug 3) van de Bisschopsmolen mochten overnachten. ’s Middags checkten we al in (kan hier al om 12.00 uur!), in deze fijne bed & breakfast boven de bakkerij de Bisschopsmolen middenin het centrum van Maastricht. We hadden het hele appartement voor onszelf: een grote woonkamer, keuken, toilet op de eerste verdieping en de badkamer, slaapkamer én nog een extra slaapkamer op de tweede verdieping. Je kunt hier dus makkelijk met vier mensen slapen. Of de bedden lekker sliepen? Nou en of! Binnen een minuut waren we vertrokken.

Magisch Maastricht

De volgende ochtend stond ons een heerlijk ontbijt te wachten in bakkerij de Bisschopsmolen. Daarvoor hoefden we niet ver, want de bakkerij zit naast het appartement. Desembrood, bolletjes, jam, kaas, vleeswaren, een heerlijke salade, het ontbreekt je nergens aan. Wist je dat je bij de Bisschopsmolen de bakkers ook een handje mag helpen? Wij hadden helaas geen tijd meer om vlaai te maken, maar gaan dit de volgende keer zeker doen! Tijd om te proeven hadden we natuurlijk wel. Ik droom nog na over die heerlijke kersenvlaai.

Magisch Maastricht

Goed om te weten: bij de Bisschopsmolen wordt zoveel mogelijk met lokale leveranciers gewerkt en duurzaamheid staat hier centraal. Alle granen en het fruit (met uitzondering van abrikozen) komen uit de regio en het fruit wordt zoveel mogelijk vers verwerkt. Kersen zijn er niet in de winter, maar daar heeft de bakkerij een goede oplossing voor. Ze vriezen de kersen in op eigen sap, waardoor ze toch verse (en geen ingeblikte) kersenvlaai kunnen maken in de winter. En lekker dat deze vlaai is!

Magisch Maastricht
Café Lure

Na ons heerlijke ontbijt bij de Bisschopsmolen, gingen we weer naar het Vrijthof. Dat kan makkelijk, want alles is zo lekker dichtbij elkaar in Maastricht! We maakten een rondje in het reuzenrad en liepen daarna naar Stadscafé Lure (Grote Looiersstraat 7). In deze hotspot dronken we heerlijke warme chocolademelk en aten we een groot stuk appeltaart met aardbeien en slagroom.

Magisch Maastricht

Elke winter hebben ze voor het café een grote Yurt tent, dat als terras dient. Regent het? Dan hoor je de regen heerlijk tikken op de tent terwijl je een dekentje over je benen hebt geslagen en aan je hot chocolate nipt.

Magisch Maastricht

Hierna was het tijd om onze spullen bij Bakker & Bed op te halen en nog een stuk vlaai en worstenbroodjes mee te nemen voor in de trein. Met het betoverende wintergevoel zit het zeker goed na ons bezoek aan Magisch Maastricht!

Magisch Maastricht
Let’s get social!

Volg jij CityStyleGuide al op Insta Stories, Instagram en Facebook? Ik zie je daar!

Beeld: CityStyleGuide

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Maastricht Marketing.

Kim

Hoi! Ik ben Citystyleguide.nl begonnen omdat ik de leukste adressen om te eten, drinken, winkelen en slapen voor jouw stedentrip met je wil delen. Dan hoef je zelf geen uren te zoeken: win-win! Ook geef ik handige reistips, schrijf ik columns én vertelt iedere woensdag een inspirerend persoon over zijn of haar favoriete hotspots. Enjoy!

Nog geen reacties

Leave a Reply