Permission Machine: auteursrecht | boete auteursrechtelijke inbreuk

Permission Machine

Permission Machine, ik had er tot voor deze week nog nooit van gehoord. Gelukkig maar. Want Permission Machine is een Belgisch bedrijf dat naar inbreuken op het auteursrecht zoekt. Onder andere voor BeeldigBeeld, waar ik een aantal jaar geleden kennelijk een foto van gebruikt heb op Citystyleguide.nl. Toentertijd dacht ik nog dat het mocht als ik er ‘beeld: Pinterest’ bij zou schrijven.

Permission Machine

Dom. Dom. Dom. Méga dom. I know now. En I know dat al een tijdje. Toch heb ik er nooit aan gedacht de oude foto’s op mijn website te verwijderen. Dankzij mijn fout ontving ik deze week in mijn spamfolder een mail van Permission Machine, Legal Department. ‘Geachte Heer, Mevrouw, Naar aanleiding van de auteursrechtelijke inbreuk(en) verwijzen we naar de bijlagen in deze email. Wij danken u alvast om u zo snel mogelijk in orde te stellen.’ In de bijlage een screenshot van de gestolen foto, de link naar het artikel op Citystyleguide.nl en de verklaring van BeeldigBeeld. De boete van €265 kreeg ik er gratis bij.

Ik verwijderde de mail. Is toch spam. Toch twijfelde ik en stuurde de mail toch maar naar mijn vader. “Lijkt toch wel echt hoor, ga het maar even uitzoeken.” Met frisse tegenzin Googlede ik het bedrijf, belandde op de site Charlotte’s Law en zag de uitzending van De Rijdende Rechter over auteursrecht. This shit is real. De ‘boete’ bleek een betaalverzoek voor een licentie. “Als distributeur van de beelden van BeeldigBeeld willen wij u de kans geven om zich in orde te stellen door alsnog een legale licentie aan te kopen. Dit kan door betaling van de bijgevoegde licentienota. Na betaling beschikt u over een licentie die zowel het verleden als een jaar na datum van deze nota dekt voor het gebruik van deze foto(’s). Hierdoor wordt uw auteursrechtelijke inbreuk rechtgezet.”

Auteursrecht

Hoe ik nota bene als journalist deze fout heb kunnen maken? Geen idee. Iets te fanatiek en te enthousiast met bloggen begonnen denk ik. Het is in ieder geval nooit mijn bedoeling geweest om gratis en voor niets van andermans werk gebruik te maken. Daarom trek ik nu het boetekleed aan – ook al is het best wel een schande voor iemand die de School voor Journalistiek gedaan heeft – om jullie te waarschuwen. Want, hoe oud de foto ook is, bedrijven als Permission Machine vinden je altijd. Ook heb ik deze week geleerd dat een foto uit alleen een artikel verwijderen niet voldoende is. Ook van de server moet je de foto verwijderen om auteursrechtelijke inbreuk te voorkomen.

En nu? Nu baal ik natuurlijk heel erg. Want hallo van dat geld kan je ook een vliegticket naar weet-ik-veel waar kopen. Of een keer uit eten bij SushiSamba, dat is nogal duur. Anyway, ik heb mijn boete betaald en ik ben druk bezig met het controleren van al mijn andere foto’s. Dit geintje gaat me niet nog een keer gebeuren.

Oh en Permission Machine, ik begrijp helemaal dat jullie hier je geld mee verdienen. Maar misschien kunnen jullie de mail voortaan met naam en toenaam sturen? Dat komt iets geloofwaardiger over. P.S. Jet van BeeldigBeeld schreef een artikel met haar kant van het verhaal. Dankjewel Jet voor deze verduidelijking!

Let’s get social

Volg je Citystyleguide al op Instagram Stories, Instagram en Facebook? Ik zie je daar!

Kim

Hoi! Ik ben Citystyleguide.nl begonnen omdat ik de leukste adressen om te eten, drinken, winkelen en slapen voor jouw stedentrip met je wil delen. Dan hoef je zelf geen uren te zoeken: win-win! Ook geef ik handige reistips, schrijf ik columns én vertelt iedere woensdag een inspirerend persoon over zijn of haar favoriete hotspots. Enjoy!

Nog geen reacties

Leave a Reply

Over City Style Guide

Geen geijkte adressen en toeristische trekpleisters op CityStyleGuide, maar verborgen boetiekjes en lokale restaurants. Ook hotspots, handige reistips, travel essentials en inspirerende interviews met frequent flyers ontbreken niet. Op CityStyleGuide zie je in één oogopslag over welk land een artikel gaat, zoek je eenvoudig naar de hidden gems voor jouw stedentrip en lees je iedere woensdag over de acht favoriete hotspots van een inspirerend persoon. Van Amsterdam tot Tokio.

Latest Posts
Nieuwsbrief