Vlucht vertraagd? Daar wordt niemand blij van. Op de heenweg niet – want halló – zonde van je vakantie – en op de terugweg wil je (als je dan toch naar huis moet) liefst zo snel mogelijk thuis zijn. Gelukkig heb je als passagier recht op compensatie. Benieuwd? Dit zijn jouw rechten bij een vertraagde vlucht.
Hopelijk heb je nog niet met een vertraging tijdens je vlucht te maken gehad, maar mocht het wel zo zijn dan heb je – vanaf 3 uur vertraging – recht op compensatie. Via AirHelp kun je dat eenvoudig checken. Benieuwd hoe het precies zit? Dit zijn de meest gestelde vragen over rechten bij vertraging. Natuurlijk mét antwoorden!
Vlucht vertraagd? 3x de meest gestelde vragen
Zijn er extra kosten verbonden aan juridische stappen?
Het enige wat jij hoeft te doen is door te geven dat je vlucht meer dan 3 uur vertraagd is, zij regelen de rest. Vliegtuigmaatschappijen denken (en hopen waarschijnlijk) dat ze niet het juiste compensatiebedrag hoeven te betalen. Als AirHelp compensatie voor jou wint na juridische stappen, dan worden de juridische kosten in rekening gebracht. In de meeste gevallen draag je 25{8b2d2b7742d064625dd675e455205c9f94af408606bf9775a4446b3a4a957abe} van de compensatie af aan AirHelp als fee. Dit is 75 euro of meer (maximaal 150 euro bij maximale vergoeding van 600 euro). Bij uitzonderlijke gevallen moet er een rechtszaak gevoerd worden. Dit is duurder, maar is een uitzondering en dit wordt altijd eerst met jou overlegd.
Wanneer en hoe ontvang ik mijn compensatie?
Zodra zij de compensatie hebben ontvangen waar jij recht op hebt en de betaling gecontroleerd is, wordt gevraagd je gegevens in te voeren op de website. Dat kan via bankoverschrijving, PayPal of cheque. Dit hangt af van in welk land je woont en of je al dan niet geboekt hebt via een online reisbureau. Ze doen hun best zo snel mogelijk de betaling te doen. De fee wordt ingehouden op je compensatie, je hoeft dus niet zelf te betalen maar het bedrag wordt ingehouden.
Waarom duurt het zo lang?
Zoals gezegd: AirHelp doet z’n best alles zo snel mogelijk te doen. Sommige claims worden heel snel verwerkt en andere nemen meer tijd in beslag. Ze verwerken jouw claim, maar daarna is het aan de vliegtuigmaatschappij om deze te ‘accepteren’ of niet. Hoewel je wettelijk recht hebt op compensatie, gaat niet elke luchtvaartmaatschappij daarin mee. Het verschilt per aanvraag, vliegtuigmaatschappij en de tijd van het jaar hoeveel tijd een claim in beslag neemt.
‘Fun’ fact: 2018 is het recordjaar qua vertragingen en annuleringen en opeisbare claims. Dit komt doordat het vliegverkeer steeds drukker wordt, de prijzen voor vliegtickets lager zijn en het personeel vaker staakt. Door de drukte en minder marges gaan er vaker dingen fout.
Is jouw vlucht vertraagd? Kijk dan snel op www.airhelp.com om te zien hoeveel geld jij terug kunt krijgen als compensatie. Kun je van dat ‘gratis’ geld misschien wel weer een nieuwe citytrip boeken!
PS Naar deze populaire bestemmingen heb je het vaakst vertraging.
Let’s get social!
Volg jij CityStyleGuide al op Instagram en Facebook? Ik zie je daar!
Beeld: Unsplash